خبرهایی خوش برای فعالان خلاق و دانش‌بنیان؛ کلیات قانون جهش تولید تصویب شد

1400/02/28

کلیات قانون حمایت از جهش تولیدات دانش‌بنیان به تصویب رسید و در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است.

سال 92 بود که اجرای قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان از سوی معاونت علمی و فناوری آغاز شد. قانونی که رشد، توسعه و آبادانی کشور و رهایی از وابستگی به دکل های نفتی را تضمین می‌کرد.

در روزهای نخست خانواده دانش‌بنیان‌ها کوچک بود اما اکنون با گذشت حدود 8 سال این خانواده گسترده شد. در حال حاضر نزدیک به 6 هزار شرکت دانش‌بنیان در زیست بوم فناوری و نوآوری کشور در حال فعالیت هستند. علاوه بر آن بیش از 1200 شرکت خلاق و 6 هزار استارتاپ نیز در کنار پارک‌های علم و فناوری،مراکز نوآوری، شتابدهنده‌ها و خانه های خلاق با تلاش خود شکوفایی را برای کشور به ارمغان آورده اند.

اما با گذشت این سال‌ها نیاز به تصویب قانونی جدید و بازبینی قانون قبلی احساس شد. بر این اساس، طرح حمایت از تولیدات دانش‌بنیان توسط نمایندگان در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و در ماه‌های گذشته در کمیسیون‌های آموزش و تحقیقات و صنایع مورد بحث و بررسی نمایندگان قرار گرفت.

کلیات این طرح در نهایت در 17 فروردین ماه سال جاری، در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، تصویب شد. امیدهای بسیاری به تاثیرات مثبت این قانون وجود دارد. در حال حاضر کمیسیون آموزش و تحقیقات در حال بررسی بیشتر این قانون است تا جزئیات بیشتری به کلیات آن اضافه شود.

به گفته روح‌ الله متفکر آزاد عضو این کمیسیون ، نمایندگان در تلاش هستند تا با جذب نظرات مختلف کارشناسی، قانونی متقن و همه‌جانبه‌تر را به تصویب برسانند.

متفکر آزاد نماینده مردم از حوزه انتخابه تبریز، آذرشهر و اسکو همچنین بیان کرد: با توجه به اهمیت توجه به توسعه زیست‌بوم دانش‌بنیان و صنایع خلاق، خوشبختانه کلیات طرح جهش تولید دانش بنیان، با رای قاطع نمایندگان و با 207 رای به تصویب رسید.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات، مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: پیش از تصویب طرح نیز، با توجه به اهمیت آن، فوریت این طرح به رای گذاشته شد و نمایندگان بر اساس ماده 100 آیین‌نامه داخلی مجلس، فوریت آن را به تصویب رساندند، اولویت بخشی به این طرح در کنار ده‌ها طرح دیگر، نشانگر سطح اهمیت این موضوع در قوه مقننه است.

دانشیار دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز با اشاره به شعار سال جاری مبنی بر «پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها»، گفت: یکی از مصادیق پشتیبانی، می‌تواند تصویب قوانین مناسب و تسهیل بسترهای تولید محصولات خلاق و دانش‌بنیان باشد. البته در مورد این طرح، پیشنهادات بسیاری وجود دارد و با توجه به جزئیات پرشمار مورد نظر نمایندگان، طرح جهش تولید دانش‌بنیان برای بررسی بیشتر به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ارجاع شد.

آزاد، افزود: کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به عنوان کمیسیون اصلی و کمیسیون صنایع و معادن و کمیسیون ویژه جهش تولید به عنوان کمیسیون‌های فرعی در مورد این طرح اعلام نظر خواهند کرد. یکی از مسائلی که در رابطه با این طرح در دست بررسی قرار دارد، موضوع حمایت از صنایع نرم و خلاق است.

عضو فراکسیون نمایندگان استان آذربایجان شرقی، ضمن تاکید بر لزوم توجه به همه خواست‌های فعالان دانش‌بنیان، گفت: خبرهای بسیار خوبی برای فعالان دانش‌بنیان و خلاق وجود دارد. حمایت‌های گسترده‌ای اعم از بسته‌های حمایت مالی و تسهیلاتی و حمایت‌های مالیاتی در این طرح گنجانده شده است.

وی همچنین بیان کرد: ما در مجلس شورای اسلامی در تلاش هستیم تا ابزار قانونی لازم را در اختیار مدیریت اجرایی کشور قرار گیرد، امیدواریم، مدیران نیز از تمام ظرفیت‌های این قانون بهره‌برداری کنند و پاسخگوی حداکثری نیازهای زیست‌بوم نوآوری و فناوری در کشور باشند.